Siitä on jo hyvä tovi, miltei ikuisuus, kun olen viimeksi sivujani ja blogiani päivittänyt. Tähän väliin on tapahtunut elämää niin hyvässä kuin pahassa. Koronakurimus, työelämämuutokset kaikkine hyvine- ja huonoine lieveilmiöineen on koskettanut minua, sinua ja ihan kaikkia. Koin kuitenkin tärkeäksi avata nyt sanaista arkkuani tärkeän asian tiimoilta.
Työelämän haasteet voivat ilmetä mitä moninaisin kasvoin. Kaksi yleisintä ilmiötä ovat boreout ja burnout. Näiden kahden tilan tunnistaminen on avain niiden käsittelyyn ja ennaltaehkäisyyn. Se miksi kirjoitan itse näistä kahdesta on se, että olen itse kärsinyt näistä ja tunnistaminen kummasta kärsin vai molemmista, on erittäin haastavaa. Kerron tässä tekstissä havainnoistani. Ja heti alkuun disclaimer! Mene ammattilaisen puheille riittävän ajoissa.
Boreoutin määritelmä:
Boreout viittaa tilaan, jossa yksilö kokee työnsä tylsäksi, merkityksettömäksi ja aliresursoiduksi. Se ei johdu välttämättä liiallisesta työmäärästä, vaan pikemminkin siitä, että yksilö kokee tehtävänsä liian helppoina tai vähäpätöisinä. Boreout voi johtua myös huonosta tai epämääräisestä organisaatiokulttuurista, joka ei anna tilaa luovuudelle tai tarjoa riittävän haastavia tehtäviä. Tunnusmerkkeinä toimivat jatkuva tylsistyminen, motivaation puute ja esimerkiksi välinpitämättömyys. Boreout voi aiheuttaa masennuksen kaltaisia oireita ja siksi on vaikeaa tunnistaa, onko kyse tästä vai burnoutista.
Burnout määritelmä
Burnout on tila, joka johtuu pitkittyneestä ja liiallisesta stressistä työelämässä. Se vaikuttaa fyysisen, henkiseen ja emotionaaliseen hyvinvointiin. Burnoutiin liittyy yleensä krooninen uupumus, kyynistyminen työhön liittyen sekä tunne epäpätevyydestä ja tehottomuudesta.
Burnoutille tunnuksenomaista on jatkuva ja ylivoimainen stressi, mikä vaikuttaa fyysiseen terveyteen, tunteiden tylsistyminen ja etääntyminen työtehtävistä sekä jatkuva väsymys, vaikka oli levännyt tarpeeksi. Tuntuu siltä, että mikään työ ei tuota tulosta ja työtehtävät tuntuvat ylivoimaisilta.
Miten tunnistaa boreout ja burnout?
Ei ole oikeaa eikä väärää tapaa tunnistaa kummasta kohdallasi on kyse. Itse olen saanut apua ammattilais avun lisäksi myös rehellisestä itsetutkiskelusta. Olen pysähtynyt arvioimaaan, tuntuuko työ oikeasti merkityksettömältä vai olenko uupunut liiallisesta stressistä? Olen pyrkinyt seuraamaan oman kehon reaktioita. Molemmat voivat ilmetä unihäiriöinä, päänsärkynä ja lihaskipuina. Ensisijaisesti on tärkää pyrkiä olemaan rehellinen itselleen. Arvioi tilannetta jatkuvasti mutta ei kuitenkaan niin paljoa, että se aiheuttaisi ylimääräistä stressiä. Itselleni on toiminut lyhyt analyysi projektin tai työtehtävän jälkeen, jouduinko tosissaan haastamaan itseäni vai oliko projekti liian helppo? Mikä meni hyvin? Mikä meni huonosti? Mitä opin? Ja mitä teen seuraavalla kerralla paremmin?
Tunnistaminen on ensimmäinen askel kohti parempaa hyvinvointia. On tärkeää käsitellä tiloja avoimesti ja hakea ammattiapua. Molemmat työelämä viholliset vaikuttavat pitkäaikaisesti terveyteen ja elämänlaatuun, mutta varhainen tunnistaminen ja asianmukaiset toimenpiteet voivat auttaa palautumaan ja löytämään uudelleen tasapainon ei pelkästään työelämässä vaan elämässä yleensäkin.
Itse olen vasta tarinan alussa mutta halusin kirjoittaa tämän tekstit ensisijaisesti itselleni muistutukseksi, että kirvestä ei kannata heittää kaivoon.
-Teemu
Lähteet: