Osallistumiseni tämän vuoden Nordic Business Forumiin jäi omalta osaltani hieman vajavaiseksi muista työkiireistä johtuen mutta ei silti vuotta ettei jollakin tapaa kontribuoida. Pääsin osallistumaan livestreamin välityksellä seminaarin toiseen päivään ja sieltä parin puheenvuoron skipattuani oli ensimmäisen kokemani puhuja Donald Miller. Minulla ei kyseisestä herrasmiehestä ollut juuri käsitystä ennakkoon mutta jos hänet on kutsuttu ehkä universumin koleimpaan business seminaariin, on hänen oltava keskivertokuolevaista kovemmalla tasolla. Hänen aiheensa oli kutakuinkin vapaasti suomennettuna “kuinka tarina voi kasvattaa bisnestäsi” ja tämähän on luonnollisesti aihe, mikä tarinankertojana minua kiinnostaa ja voin kertoa, että kyllä Donald oli kova kaveri.
Ensimmäinen teesi hänellä oli kertoa meille, kuinka muuttumattomana vuosituhansia pysyneet ihmisaivot toimivat ja käyttäytyvät. Ensimmäinen funktio on pitää omistajansa selviytymismoodissa ja menestyä ja toinen on säästää kaloreita, jotta jos vaikka joku iltasella hyökkää kotiisi, pystyy toimimaan, kun kalorivaje ei vaivaa.
Tästä syystä Donald sanoi, että markkinoijana ja myyjänä sinun ensisijainen tehtävä ei ole saada asiakkaalle kalorivajetta aikaiseksi ja että viestisi pitää olla sellainen, jonka ilman mitään suurempia pähkäilyjä ymmärtää. Keskivertoihmisellä menee kaloreita pelkästään tuumailuun ja ajatteluun menee päivässä 600 – 1000 kaloria, joten tehtäväsi ei ole myyjänä ja markkinoijana lisätä näiden kaloreiden määrää. Ole siis erittäinkin selkeä viestissäsi. Ihmiset tykkäävät ostaa sen, minkä ymmärtävät.
Näiden saatesanojen jälkeen päästiin kiinni itse tarinankerrontaan, josta Donald tarjoili meille kuin tarjottimelta muutaman kohdan kiteytyksen, miten tarina rakennetaan. Näin se menee:
- Tarinassa pitää olla joku hahmo. Joku sellainen tyyppi, mihin voi samaistua ja täytyy muistaa, että tämä hahmo on vain ja ainoastaan harvoin (ainakin kun puhutaan tarinasta) siloiteltu, kaksoistutkinnon omaava, aina kaikista tilanteista selviävä veijari vaan mitä enemmän rosoa tämän hahmon pintaan saa, sen paremmin kuulija samaistuu
- Seuraavaksi tällä valitulla hahmolla pitää olla joku ongelma. Jos hahmolla ei ole ongelmaa, niin silloin sinulla ei ole tarinaa. Aika simppeliä. Ongelma pitäisi tarinankerronnallisesti tulla ulos niin, että itse ongelman lisäksi tulisi kuvata, millaisen fiiliksen tuo ongelma aiheuttaa hahmossa ja miksi se aiheuttaa sen. Silloin samaistuminen ongelmaan on kuulijalla helpompi.
- Kolmannessa kohdassa tarinaan sisäänkirjattu hahmo ongelmineen tapaa oppaan. Tämä opas markkinointi- ja myyntitarinassa olet tietysti sinä. Ihanan empaattinen karvaturri, jota kaikki rakastaa ja tämän rakkauden kautta ihmiset ovat jo auktorisoineet sinut asiantuntijaksi.
- Yhdessä oppaan ja hahmon kanssa mietitään, millainen se ongelma olikaan, millaisen fiiliksen se toi ja miksi. Näiden mietintöjen pohjalta opas uskaltautuu ehdottamaan suunnitelmaa, miten tuo ongelma voisi kivasti ratketa.
- Viides kohta pyöräyttää kiven liikkeelle. Viidennessä kohdassa hahmolle ehdotetaan, miten toimia. Tämä call to actioniksikin kutsuttu kohta menee perille kivasti kertomalla, millaiseksi ihmisen elämä muuttuu, kun luotu suunnitelma toteutetaan? Maalataan siis tulevaisuuskuva paremmasta huomisesta.
- Tämä maalailu johtaa joko ISOON VOITTOO tai karvaaseen tappioon
Kun Donald osasi avata nämä stepit suhteellisen yksinkertaisella tavalla minulle, niin hän samalla teki todeksi lupauksen, mistä kertoi aiemmin, eli älä kuluta asiakkaan kaloreita. Minulla ei mennyt tarinankerronnan taikakaavan ymmärtämiseen yhtään ylimääräistä kaloria ja olo oli, että tästähän tämä tarinankerronta itselläkin lähtee nextille levelille. Ihanan simppeliä. Tästäpä siis itselle ohjenuora, että siinä vaiheessa kun tarina tuntuu itsestä simppeliltä, ota vielä yksi kierros ja yksinkertaista lisää. Koskaan tarinassaan ei voi olla liian yksinkertainen tai absoluuttisen selvä, aina on parannettavaa.
Seminaarissa oli toki muitakin puhujia ja kestää vielä pitkään prosessoida heidän sanomaansa mutta mietin tässä, että kun Donald jäi eniten puhujista pyörimään mieleen, niin oliko hän kokenein tarinankertoja talossa? Ehkä. Kiitos Nordic Business Forum jälleen inspiraatiosta. Ensi vuonna nähdään taas, livenä tai livestreamina.
-Teemu
ps. piirtelin aiheesta tuollaisen kuvan. Eihän se nyt ole ihan sitä, mitä Linda tekee mutta oppia ikä kaikki.