Olen siitä tosiasiasta tosi ylpeä, että olen onnistunut tavoitteessani päästä työskentelemään itseäni fiksumpieni kanssa. Hiljattain siitä toi ison todisteen, kun aamupalan jälkihöyryissä senior web developerimme, pohjoisen pallonpuoliskon terävimpiin kuuluva Jesse Bäck piti meille valmennustovin aiheesta psykologinen turvallisuus. Otsikko oli tekstitetty räyhäkkäästi debugging teams.
Jesse aloitti kertomalla tarinan sittemmin Googlelle uraa luomaan mennestä Julia Rozovskystä, kuinka hän pääsi tutkimaan voittavia tiimejä, mitä niiden takana on ja miten niitä sitten rakennetaan. Kirjoitukseni ei koske nyt tätä koko tarinaa mutta osana tätä esitystä Jesse tarjoili tiedonkappaleen, mikä liittyy johtamiseen ja johtamisen hyveisiin. Oikeastaan hyve ei sanana ja tarkoituksena pääse tarkoitukseen vaan ehkäpä näitä on hyvä pitää kriittisinä johtamisen elementteinä nykypäivänä.
Ota siis kohdat talteen. Jokainen pointti pitää sisällään omaa pohdintaani aiheesta ja pienen keinon, miten tätä opiskella lisää, jos vajetta kyvykkyydessä löytyy.
- Johtaja on hyvä valmentaja
- Johtaja ei välttämättä ole itse substannissa se paras vaan hänellä on kyvykkyys valmentaa ihmisiä oppimaan aiheesta. Hänellä on siis kyvykkyys auttaa oppijoita ja ohjata heitä kohti tavoitteellisuutta – siis paremmiksi versioiksi itsestään. Hyväksi valmentajaksi opiskellaan antautumalla itse opin polulle ja sitten opettaa oppimaansa muille.
- Johtaja osaa voimistaa tiimiä ja ei mikromanageeraa
- Johtaja siis luottaa prosessiin siinä määrin, että se kantaa ja luonnollisesti uskoo siihen, että se kantaa. Johtaja siis kykenee motivoimaan ihmiset innostumaan tekemisestä, huolehtii osaamisen riittävyydestä tarjoamalla oppimismahdollisuuksia jatkuvasti sekä luonnollisesti huolehtii siitä, että työn suorittamiseen on tarvittavat resurssit. Sitten on se puuttumattomuuden laki. Juuri sillä hetkellä, kun kaikki meinaa alkaa luhistumaan, tulee johtajan olla puuttumatta ellei ihmishenki ole kyseessä. Tehokkain tapa oppia on virheiden kautta oppiminen. Pure siis silloin huultasi, tukahduta halusi mennä väliin ja luota prosessiin silloinkin, kun se tuntuu ylivoimaiselta.
- Johtaja ilmaisee kiinnostuksensa ja huolensa tiimin jäsenten menestyksestä ja henkilökohtaisesta hyvinvoinnista
- Ei siis riitä, että olet johtajana kiinnostunut työperäisestä menestyksestä vaan kokonaisuus täytyy ulottaa koskemaan kunkin tekijän henkilökohtaista elämää. Riippumatta siitä kuinka paljon tekijöitä on, täytyy johtajan vain löytää keinot millä tietoa saa ja miten ne tallentaa muistiin. Luonnollisesti esimerkin voima on tässäkin kohtaa kriittinen. Ole itse avoin, niin saat palkkioksi avoimuutta.
- Johtaja on hyvä kommunikaattori – kuuntelee ja ja tietoa
- Ei ole niin pientä tai niin suurta asiaa, mitä ei johtajan tulisi tiimilleen kertoa. Kommunikoimattomuus synnyttää helposti huhuja jotka yllättävän nopeasti eskaloituvat alkuperäistä isommaksi. Tästä syystä kommunikaation täytyy olla jatkuvaa ja monikanavaista. Hyväksi kommunikoijaksi tulee harjoittamalla kommunikaatiota ja saamalla palautetta ja oppimalla palautteesta.
- Johtaja auttaa urakehityksessä
- Käytännössä tämä näkyy arjessa siinä, että johtaja määrittelee yhdessä tekijän kanssa hänen tärkeimmät tehtävänsä ja seuraa, että tekijä niissä myös kehittyy. Luonnollisesti tarpeen vaatiessa tärkeimpiä tehtäviä muutetaan osaajan ja tekijän kiinnostuksen mukaan, jotta intohimo ja motivaatio tekemiseen säilyy ja kasvaa
- Johtaja on kehittänyt selkeän vision ja strategian tiimilleen
- Sanotaan nyt näin, että visiota ja strategiaa on vaikea elää todeksi päivittäin, jos se on pelkästään johtajan itsensä asettama ja lakina esiintuoma. Toisaalta tämän voi ymmärtää, että johtaja osaa fasilitoida tilanteen, niin että jokaisella yksilöllä on mahdollisuus osallistua näiden kahden kriittisen tekijän tekemiseen ja miettimiseen. Yhtä tärkeää, että nämä kaksi osataan laatia/ asettaa, on niiden kautta eläminen päivittäin. Se vaatii johtajuutta
- Johtaja omaa keskeisiä teknisiä taitoja, jotka auttavat neuvomaan tiimiä
- Kuten edellä on jo mainittu ei johtajan tarvitse välttämättä olla kärkiosaaja substanssissa mutta se mikä on tärkeää, on tiedonkaivamismenetelmät. Johtajan tulee ymmärtää aiheesta riittävästi, jotta osaa auttaa tiimiläistä etsimään lisätietoa ja sitä kautta oppimaan.
- Johtaja tekee yhteistyötä kautta yrityksen
- Johtajan keskeisimpiä taitoja on neuvottelu- ja yhteistyötaidot. Johtaja pystyy osaamisellaan ratkomaan tiimien välisiä ongelmia ja haasteita ja pystyy tarvittaessa jalostamaan tietoa paremmaksi ja sitä kautta auttamaan tiimiä eteenpäin.
- Johtaja on vahva päätöksentekijä
- Kun valittavana on kaksi huonoa vaihtoehtoa, kykenee johtaja tekemään vaikean päätöksen näiden kahden huonon väliltä valitsemalla sen vähemmän huonoimman. Aina johtaja ei osa oikeaan mutta taito korostuukin siinä, että osataan seisoa päätöksen takana ja tarvittaessa myöntämään, että on epäonnistunut päätöksessä. Myöntäminen tekee johtajasta haavoittuvan, mikä tarkoittaa että hän on ihminen.
- Johtaja on tuottava ja tulosorientoitunut
- Omalla esimerkillään on paras johtaa ja kuinka itseasiassa pystyy tuottavuutta vaatimaan, jos ei itse kykene olemaan tuottava? Täytyy myös muistaa, että tulos ei tarkoita pelkästään viivan alle jäävää osuutta vaan tulos on summa monesta muustakin.
Väitän, että kun näitä kymmentä kohtaa tutkiskelee sydämessään ja alkaa arjessa sosiaalisekonomiseen asemaan katsomatta harjoittaa, on lopputuloksena hyvää johtajuutta ja johtamista.
Jessen koko setin pääsee katsomaan täältä: https://prezi.com/view/5oSKl0gtYJbRr2eczqPV/