Maailma pullistelee erilaista dataa ja informaatiota ja kun näiden määrä ei varsinaisesti tästä vähene vaan päinvastoin, on meidän entistä vaikeampi löytää asioihin suoraviivaisia vastauksia. Valtaosa PK-yritysten päätöksistä tulee pelottavan pieneltä määrältä ihmisiä, usein siltä pääomistajalta itseltään tai ainakin hyvin pieneltä piiriltä, siitä läheltä. Tämä voi tietysti tuntua suoraviivaiselta ja nopealta mutta voidaanko todella olla varmoja siitä, että päätökset ovat yksilön ja yhteisön kannalta parhaita mahdollisia. Useasti meinaa virheiden hinta on liian kova, vaikkakin uskon kokeilevaan kulttuurin virheiden tekemiseen ja niistä oppimiseen.
Sen sijaan, että tehtäisiin kertapäätöksiä asioiden oikeasta tilasta, tulevaisuudessa tulisi sitoutua yhteiselle oppimis- ja kehittämismatkalle, missä päätöksiä tehdään ei yksin, vaan porukalla. Päätöksentekijöiden, tiedon tuottajien ja ratkaisujen muotoilijoiden tulisi kokoontua yhteen oppimaan toisiltaan.
Se mikä todennäköisemmin estää kollektiivisen päätöksenteon pienissä ja keskisuurissakin firmoissa on krooninen ajanpuute. On sanomattakin selvää, että yhteisien päätöksentekotilaisuuksien järjestäminen on hitaampaa kuin pienen piirin tai yhden yksilön päätöksen teko. Mieleeni palautui tätä kirjoittaessa Richard Bransonin filosofia ja menestyksen resepti sanoa lähes kaikelle ehdotetulle yes ja oppia vastaantulevasta kuin kertatyrmätä ”kentältä” tulleet ideat ja ehdotukset – ei siis päätöksiä ilman kuulemisia. Toinen esimerkki toimivasta kollektiivisesta päätöksenteosta on mielestäni poikkeuksellinen yhtiö nimeltä Varusteleka. Tuo firma joka myy omintakeisella otteella ja uniikilla tone-of-voicella armeijaylijäämätavaraa. Muistan firman omistajan julkilausuneen tahtotilansa firman kehittämisessä ja tulevaisuudessa ja kaikessa viisaudessaan henkilökunta laati strategian, jota ansioituneesti nyt toteutetaan ja varsin mukavilla tuloksilla. Varusteleka on strategian laatimisen jälkeen kasvanut noin 14 % vuosivauhtia ja sehän me tiedetään, että tuo on kova lukema, kun liikevaihtoluokka alkaa olla jo 10 mEur vuodessa. Varustelekan strategia on muuten luettavissa https://www.varusteleka.fi/pictures/1698859b7b2d497d80.jpg.
Luulen, että Varustelekan omistajalla oli mielessään keinoja, tavoitteita, visio ja muuta strategiaväännössä tarvittavaa mutta hän päätti luottaa tekijöihinsä ja antaa tuiki tärkeän työn heidän hoiviinsa. Luottamus kannatti, sillä liikkeessä useasti asioineena, strategiassa mainitut kohdat näkyvät ja kuuluvat mm. parempana palveluna ja lämminhenkisyytenä asiakkaita kohtaan. Tässä luottamuksessa on myös se pointti, että strategia on jalkautunut huomattavasti nopeammin käytännön pieneen tekoihin, kun sitä on ollut iso jengi laatimassa. Ajansäästö on siis tullut näin ollen oikeassa paikassa.
Voit siis tehdä vaikkapa näin:
- Määrittele lapunkulmalle, mitä firmaltasi tahdot
- Julkilausu tämä tahtotila lähipiirillesi
- Järjestä tila, aika ja paikka kollektiiviselle päätöksenteolle
- Varaa tuohon tilaan riittävä määrä inspiroivia asioita, kuten kirjat, leffat, kynät, fläpit jne ja muista, että tilan ei tarvitse olla seiniä, pöytä ja tuoleja
- Uskalla luottaa, että lopputulos tällaisesta sessiosta on kuitenkin lopputulos oli se sitten briljanttia tai aivan jotakin muuta
- Anna päätökselle mahdollisuus muotoutua eli anna aikaa
Millaisia keinoja sinulla on päätöksen tekoon ja ongelman ratkaisuun?