Tavoitteiden asettaminen on vaikeaa – vai onko sittenkään?
Yhtä vaikeaa, kun vision ja unelmien asettaminen on myös pitkän aikavälin tavoitteiden asettaminen. Hyvin suuri osa populaatiostamme kärsii pienuuden syndroomasta ja kun tätä vaivaa potee riittävän pitkään, niin alkaa nykymeno tuntua siltä, että se on kaikki mitä tässä elämässä ansaitsee. Tätä seuraa useasti tyytyminen ja sen jälkeen loppuvastuksena ennen finaali-iskua on hyytyminen.
Mutta emmehän me halua hyytyä, emmehän? Tarkalleen ottaen viisi arkipäivää sitten minulla oli ilo ja kunnia tavata Lapin työmatkan yhteydessä ex-mightyeagle Peter Vesterbacka, kuka piti tilaisuudessamme erinomaisen puheenvuoron liittyen juuri liiketoiminnallisiin tavoitteisiin ja unelmiin. Hän kertoi matkanneensa nyt Suomen lähimarkkinassa Kiinassa hyvin paljon ja kertoi, että kaikki se mistä olet ikinä haaveillut, on mahdollista toteuttaa tuossa lähimarkkinassa, jonka keskipiste Suomi on. Kiinassa on kuulemma kaikkea ja paljon, paljon enemmän kuin ikinä uskalletaan edes ajatella.
Jotta saadaan vähän perspektiiviä:
Lentoaika Helsinki – Peking 7 tuntia ja 35 minuuttia Finnairin suoralla lennolla ja meillä on käsillä Kiinan pääkaupunki ja samalla toisiksi suurin sellainen. Pekingissä asustaa reilu 19 miljoonaa ihmistä, joka on jo pelkästään se reilu kolme kertaa enemmän kuin koko Suomen populaatio on. Lukuisten businessmahdollisuuksien lisäksi Pekingissä sijaitsee Kiinan kolme arvovaltaisinta oppilaitosta sekä se tarjoaa lentoyhteydet kaikkialle muualle Kiinaan. Ihan vaan knoppitietona San Franciscosta Pekingiin lento kestää miltei tuplasti kauemmin ja toisena Peking hostaa vuoden 2022 talviolympialaiset ja tätä varten siellä rakennetaan lähivuosina aika paljon infraa kisoja varten, joten jo pelkästään murto-osa näistä hankkeista riittää työllistämään pataljoonan verran mm. rakennusalan ammattilaisia jne.
Aavistuksen vajaan yhdeksän tunnin lentomatkan päässä sijaitsee toinen jättiläinen, maailman suurimmaksi kaupungiksi kruunattu Shanghai. Viime vuosikymmenien kehitys on tehnyt siitä yhden maailman arvostetuimmista talouden, kaupan, rahoituksen ja viestinnän keskuksista koko maailmassa. Shanghain Kiinan kehittyneempänä kaupunkina kasvaa valtavasti muita suurkaupunkeja nopeammin ja sen etuna on ilman muuta korkeasti koulutettu työvoima sekä tietysti se, että siellä sattuu asumaan reilu 24 miljoonaa ihmistä suhteellisen pienellä maantieteellisellä alueella.
Jo pelkästään nämä kaksi kaupunkia tarjoavat kotimaiselle toimijalle niin paljon erilaisia mahdollisuuksia, että ei pitäisi olla kenellekään epäselvää, minne ne markkinointi- ja liiketoiminnalliset aktiviteetit pitäisi suunnata. Vesterbacka sanoi, että jos nämä kaksi ei riitä, toisinsanoen jos nämä ovat tyhjiin tehdyt, niin Euraasian alueella on valtaosa ihmiskunnasta, noin 5,5 miljardia ihmistä ja jos sä saisit jokaiselle myytyä esimerkiksi 10 eurosentillä, niin…niin…
Lisäksi Vesterbacka tiesi kertoa, että Kiinassa on huutava pula kaikenlaisesta ja mikä parasta, siellä on oikeasti myös rahaa siitä maksaa. Niin miksipäs ei.
Niin ja täytyy muistaa, että Kiina on vain yksi, siinähän on aikalailla kuuden tunnin lentomatkan päässä mm. Delhi, missä on sitä populaa ja tarvetta aivan riittämiin…
Pitkän aikavälin tavoitteden asettaminen
Palataanpa takaisin niihin pitkän aikavälin tavoitteiden asettamiseen. Kun puhutaan pk-sektorista, ne pitkän aikavälin villeimmätkin tavoitteet ovat useasti luokkaa ”vuoteen 2020 mennessä olemme Suomen suurin toimija alallamme” tai ”olemme merkittävä alan työllistäjä, liikevaihdomme ollessa voimakkaassa kasvussa”. Toki nämäkin omalta osaltaan riittävät monelle täyttämään maljan mutta kun aivan näppäimistön alla on mahdollisuus paljon suurempaan ja tavoitteellisempaan, jolla on ihan kansantaloudellinen merkitys.
Juttelin aiemmin keväällä kansainvälistymisestä ja sen tavoitteiden asettamisesta Akseli Rehon kanssa, kun myi yrityksensä Clothing Plussan maailman kolmanneksi suurimmalle elektroniikkayhtiölle. Hän sanoi, että heillä ei tullut koskaan sitä porrasta alkaa kansainvälistymään, kun heti yritystä perustettaessa ajateltiin, että business on globaalia. Tästä syystä heille ei tullut koskaan sitä takerruttavaa vaihetta, missä useasti valitetaan resurssien vähyyttä, kielitaidottomuutta tai muita maallisia murheita. Kun heti alusta asti oli selvää, että olemme maailmankansalaisia, helpotti se työtä kuulemma valtavasti ja auttoi omalta osaltaan asettamaan satumaisia mutta myös realistisia liiketoiminnallisia tavoitteita pitkällä aikaperspektiivillä. Samaa kieltä puhui myös Steerprop Oy:n aikoinaan maailmalle luotsannut Jarmo Savikurki pari vuotta sitten häntä jututtaessa. Maailmankansalaisuuden lisäksi hän sanoi, että meillä on paljon paremmat mahdollisuudet tulla ymmärretyksi Kiinassa ja muualla Aasiassa kuin esimerkiksi jenkkien, koska meidän rallienglanti on hyvin samanmoista, kuin täkäläinen englanti.
Kun siis seuraavan kerran mietit liiketoiminnallisia tavoitteita pitkällä aikavälillä, ota valmiiksi tiukka etukeno maailmalle. Päivä päivältä maailma pienenee uuden teknologian vallatessa markkinat ja samaan aikaan rakas kilpakumppanisi siinä naapurissa miettii seuraavaa siirtoa maailmalle. Mikset siis sinäkin. Kansainvälistymiseen on saatavissa valtavasti apua erilaisilta toimijoilta, kuten Tekes, Finpro, Team Finland vain muutamia mainitakseni.
-Teemu
Vielä muistilista pitkän aikavälin tavoitteiden asetantaan:
- Kun mietit pitkän aikavälin tavoitteita ja kun arvelet, että nyt riittää, niin lisää pari nollaa vielä perään. Sitten kun alkaa hirvittää oikein tosissaan, niin silloin ollaan jo siellä suunnalla. Tee samalla vaikka mindmap niistä ihmisistä, ketkä sinua voisi tavoitteiden saavuttamisessa auttaa ja ole heihin rohkeasti yhteydessä. He joko haukkaavat unelmasi ja tavoitteesi tai sitten ovat haukkaamatta. Sulla on ohjausvalta mutta ei päätösvaltaa.
- Höpöttele aina ääneen, mitkä ovat tavoitteesi. Ihmiset ovat pohjimmiltaan auttavaismielisiä ja sitä kautta saatat saada apua tavoitteiden täyttymisessä
- Vanha afrikkalainen sananlasku pitää paikkansa eli jos haluat mennä nopeasti, mene yksin mutta jos haluat mennä pitkälle, niin mene porukalla. Itse kannata aina tätä viimeisintä vaihtoehtoa
- Tee suunnitelmat tavoitteista aina tiimisi kanssa, kun yhteiset tavoitteet ja unelmat lyödään pöytään yhtä aikaa, saattaa syntyä vaikka mitä uutta
- Eniten pelkäämme sitä, että joku torjuu tai sanoo tavoitteistamme että ei onnistu. Kyse on tässäkin kohtaa vain tunteesta, joka hetkellisesti saattaa heilauttaa maailmankatsomusta mutta päivän päätteeksi sinä olet sinä ja sinulla on ne unelmat ja tavoitteet.
pps. niin joku siellä lukijoissa varmasti nyt miettii, että mitä se Kankainen on sitten saanut aikaan ja mitkä hänen tavoitteensa on? Vastaan sanomalla, että teen tällä hetkellä unelmaduunia hostaamalla ja auttamalla kotimaisia pk-yrityksiä kasvun polulle mm. Kasvu Openissa ja erilaisissa valmennusohjelmissa ja pyrin kaikin keinoin yhdistämään tekijöitä toisiinsa. Kaikki toimintahan perustuu verkostoihin ja niiden hyödyntämiseen ja lupaan jatkossakin kasvattaa omaa verkostoani yhä kansainvälisemmäksi nopeammin kuin aiemmin. Haluan nähdä itseni linkkinä maailmalle ja uskon, että aktiivisen verkostotyön avulla tämä on täysin mahdollista jo nyt. Ollaanhan siis yhteyksissä.