Aina aika-ajoin sitä iskee tarve uudistaa firman strategiaa. Tarve kumpuaa useasti monesta ulkoisesta seikasta, kuten markkinan muutos tai sitten yksinkertaisesti syy on siinä, että aiemmin laadittu strategia ei lähtenytkään sipattamaan halutulla tavalla. Olen nähnyt kirjaimellisesti satoja kertoja sen tosiasian, että yhdessä huolellisesti laadittu suunnitelma livahtaa johtajan työpöydän laatikkoon ja seuraavana maanantaina, kun kynnet teroitettuna pitäisi lähteä uusilla konsteilla kohti uusia voittoja, niin se paperi sitten unohtuu sinne pöytälaatikkoon. Syitä miksi näin käy on tietysti useita mutta yksi syy on siinä, että kun paperi livahtaa sinne piiloon, sitä ei näe ja sitä kautta se vain unohtuu ja nykypäivänä valitettavan nopeasti.
Itse hyödynnän työssäni yksinkertaista mallia laatia strategian liiketoimintaan. Malli ei ole minun keksimä mutta tykkään silti siitä, koska oheisen mallin saa helposti tehtyä esimerkiksi huoneen tauluksi, jota vähän aikaa katsomalla ymmärtää, mitä tässä pitäisi tehdä, jotta halutut tavoitteet voitaisiin saavuttaa.
Jotta tästä blogista ei tulisi liian pitkä, etenen osissa ja aloita ehkä siitä tärkeimmästä eli visiosta.
Visio
Jokainen maailman konsultti peräänkuuluttaa vision merkitystä. Samalla tuo kyseinen sana on ehkä yksi väärinymmärretyimmistä sanoista. Jokainen meistä on jossakin vaiheessa elämäänsä nähnyt yrityksen visiona ”olemme vuonna 2025 Suomen suurin ja kannattavin firma omalla toimialallamme”. Sinällään hyvä visio ja palvelee kivasti osakkeenomistajia, koska tämä varmistaa sijoitetulle pääomalle erinomaisen tuoton mutta antaako tämä kuitenkaan sille työntekijälle sen suurimman syyn, miksi lähteä töihin joka juuttaa aamu? Hihkuuko Pera täysillä, että jes, lähdetään tekemään sijoitetulle pääomalle tuottoa! Veikkaan että ei. Visiolla tarkoitetaan harhaista kuvaa tulevaisuudesta, mihin ollaan ehkä joskus menossa.
Oletko ollut koskaan tilanteessa, missä sinulle on syttynyt tarve ostaa esimerkiksi uusi auto? Muistatko sen aamun? Keittiön valo siritti silmiin tavallista kirkkaampana, aamukahvissa maistui sen kaikki tuhannet aromit ja mietit että onkohan flunssa tulossa? Mittaat kuumeen ja tajuat, että perkele, tämähän on autokuumetta. Sillä samalla hetkellä liikenteeseen ilmestyy muut autot. Huomaat, että aamun lehteen ovat ilmestyneet automainokset, koska eilen niitä ei vielä siellä ollut. Tajuat keskustelevasi uusimmasta Toyotan hybridimallista työpaikan kahvipöydässä ja selaimen sivuhistoria on täynnä autotallia ja nettiautoa. Tiedät nopeimmat reitit autokaupoille ja sitä rataa. Tästä tulee sanonta ”kohtalo ohjaa valmistautunutta mieltä”. Olen kuullut myös, että kun clear bluehun tulee kaksi sinistä viivaa, niin sillä samalla hetkellä katukuvaan ilmestyy lastenrattaat ja työmatkan varrelle leikkipuistot.
Wikipedia määrittelee vision seuraavasti ”ilman visiota työssä ei ole merkitystä, suuntaa eikä ohjetta esimerkiksi siihen, miten tehtäviä ja kehitystoimintaa priorisoidaan” ja jatkaa ”visio on jotakin, jonka yksilö haluaa saavuttaa ja innostaa häntä”. Useimmille ihmisille visio on pohjimmiltaan pyrkimys luoda jotakin taloudellista voittoa suurempaa ja merkityksellisempää.
Punaisen ristin visio on noin vapaasti tulkiten poistaa maailmasta kurjuus ja nälänhätä. Tiedämme lähtökohtaisesti, että tämän toteutuminen on mahdoton tehtävä mutta ne tuhannet vapaaehtoiset, jotka pukevat punaisen heijastinliivin päälle ja ottavat keräyslippaan kouraan ja menevät S-kaupan aulaan vapaapäivänään, jakavat tuon vision ja haluavat olla mukana taistelussa kohti parempaa huomista.
Väitän, että vision puuttuminen yrityksen strategiasta on näköalattomuutta toimialalle. Ilman merkityksen tuovaa visiota, et pysty houkuttelemaan parhaita tekijöitä itsellesi ja lopuksi siinä käy niin, että et itsekään jaksa tehdä väsymättömästi töitä jos sinulla ei ole sitä suurta unelmaa mitä kohti mennä.
Kun asetat visiota itsellesi ja organisaatiollesi mieti seuraavia (ja mielellään koko tiimin voimin, niin saat samalla sitoutettua omaa porukkaa prosessiin):
- Mitä hyötyä meistä on ihmiskunnalle? –merkityksen tunne
- Jos olisi täysi taloudellinen riippumattomuus, niin mikä olisi se syy tulla aamulla töihin?
Kun löydät näihin ratkaisun, aletaan olla jo aika pitkällä.
Kasvun kartta työkalussa lähdetään aina liikkeelle merkityksen tuovasta visiosta. Se on ensimmäinen steppi matkalla kohti yksinkertaista ja ymmärrettävää strategiaa. Seuraavassa blogissa keskityn tavoitteiden asetantaan pitkällä aikavälillä.
-Teemu