Kirjoitin tämän blogin, jotta vuosi 2017 alkaisi puhtaalta pöydältä ja pystyisi keskittymään oppimiinsa asioihin.
Summaus vuodesta 2016
Tässä kohtaa on kuluneesta vuodesta julkaistu jo varmasti miljoonia blogipostauksia mutta toisaalta yhtään omasta näkökulmastani ei ole vielä tehty, joten tässä tulee ja jotta homma pysyy mielenkiintoisena, pyrin tiivistämään kokonaisuuden kolmeen toppiin ja kolmeen floppiin ja aivan lopuksi vielä ikään kuin sokerina pohjalla tiivistän parhaimmat opit kuluneesta vuodesta.
TOP 1: Kiireinen Kasvu Open kevät 2016 – verkoston kasvattaminen
Vaikka Kasvu Open ajatuttaa vuosittain tuhansia kilometrejä pitkin Suomen maanteitä, silti vuosittain tavattavien kasvuaktiivisten yritysten kohtaaminen vie voiton. Laskin äkkiseltään, että tapasin kuluneen vuoden aikana pelkästään Kasvu Openiin liittyen reilusti yli 1000 ihmistä kymmenissä eri tapahtumissa. Tämä jos jokin kasvattaa verkostoa ja kun itse liikun vielä vihreä Kasvu Open takki päällä, niin huomion keskipisteeksi sitä joutuu väkisinkin. Täytyy sanoa, että kevään aikana käsitys siitä, että Suomi todella nostetaan yrittäjyyden keinoin maailman kärkeen, konkretisoitui näissä kohtaamisissa. Totean, että ei tämä ole kuin tekemistä vailla menestys.
TOP 2: Uuden opettelu – osaamisen kehittäminen
Kiinnitin kuluneen vuoden aikana tosi paljon huomiota spiikkerihommaan. Olen tehnyt näitä hommia monia vuosia mutta nyt ehkä ensimmäistä kertaa maltoin treenata ja opiskella tätä puheenpitämisen taitoa. Totesin, että jo pienellä treenaamisella on valtava vaikutus lopputulokseen. Sen minkä huomasin treenaamisen tuovan, on palautteen tasaisuus. Se missä ennen palaute on laidasta laitaan, niin treenaaminen tasaa palautteitta siten, että keskiarvo on aiempaa parempi. Ehkä sitä ennen luotti lahjoihinsa niin paljon ja naiivisti ajatteli sen riittävän. Nyt treenasin niin, että luin kirjoja puheenpitämisestä, katselin netistä puheita, kävin katsomassa puheita, joista erityisesti jäi mieleen NBF-livestream ja sieltä esiintymistyylillisesti Gary V. Lisäksi mainittakoon sisällöllisesti täysin puskan takaa yllättänyt Boardmanin järjestämä Kaaoksesta Kasvuun -valmennus Espoossa syyskuussa.
TOP 3: Uusi elämäntilanne – we have a new baby
Vaikka moni on sitä mieltä, että tämä kuuluisi top ykköseksi, on tämä tyttö minulle kolmas ja siksi ehkä tämä on mielestäni sopivampi paikka. Tyttäremme syntyi kesäkuun alussa ja tämä kiireisen kevään kruunuksi syntynyt ihanuus toi oman jännityksensä erityisesti loppukevään ja alkukesän menoihin ja meininkeihin. Sydän syrjällään sitä odotti milloin missäkin puhelua, että nyt äkkiä mutta tätä puhelua ei tullut, koska laskettu päivä osui perjantaille ja tarkkana tytär syntyi illansuussa perjantaina, joten iskä oli kotona ja saatavilla.
Jotenkin tuntuu, että tämä kolmas lapsi on nyt se pysäkki, mihin omien lasten määrä pysähtyy ja tässä kohtaa itselläni on ollut paljon uudenlaisia tuntemuksia. Jotenkin kulunut syksy ja alkutalvi on mennyt tosi nopeasti. Tämä on taas tuonut toisenlaisen tunteen sisälle: ehdinkö olla riittävästi läsnä? Jotenkin aikaisempien lasten kanssa tätä ei ole niin voimallisesti ollut mutta tämän ”viimeisen” kanssa tunne on voimakas. Kolmannen tyttären myötä olen ehkä oppinut olemaan enemmän läsnä kuin koskaan aiemmin ja se on ollut mahtavaa. Yhdessä vietetystä ajasta muistaa todennäköisemmin paljon enemmän tulevaisuudessa, ainakin toivottavasti.
FLOP 1: Jatkuva kiire – vaikea keskittyä
Kasvuaktiivisen yrittäjän elämä on hektistä ja päällekkäisiä työtehtäviä on useita. Huomasin kuitenkin vuoden aikana, että kapasiteetti alkaa olla monessa kohtaa äärirajoilla. Tähän tietysti vaikuttaa perhetilanne mutta yhtälailla myös luonteeni pyrkiä tekemään kaikki mahdollisimman kunnolla. Ehkä tästä opin, että jollekin kun kumartaa, niin jollekin pyllistää ja se on ihan ok pyllistää välillä.
FLOP 2: Epätasainen työkuorma – rytmittäminen on hankalaa
Tähän olen käyttänyt joskus vertausta, että epätasainen työkuorma on markkinointivalmentajalle sama, kuin mitä deathmetal rumpali keikalla, jos joka toinen biisi olisi jotakin muuta kuin deathmetallia. Rytminvaihtaminen ja fiilikseen pääsy hankaloituu radikaalisti. Ehkä se on toimiala tai sitten totuttu malli, että keväällä on aina järjestön kiire ja ihmisistä revitään jaksamisen äärirajoilla kaikki irti, kun taas sitten syksyn ja varsinkin syksyn aluksi tehdään turskaa niin maan mahdottomasti, kun duuneja ei tahdo olla riittävästi. Tosin tänä vuonna tähän osattiin reagoida pikkasen aikaisemmin kuin aiemmin mutta kohin se ei ole vieläkään. Ehkä ensi syksynä. Jatkuvat rytminvaihdokset syövät fiilistä ja toisaalta ottaa turhaa aikaa.
FLOP 3: Emmä lomaa tarvitse – lihas kasvaa lomalla
Viime vuonna kuljin siinä mielessä usvassa, että pidin vähemmän lomaa, kuin normaalisti. Jotenkin naiivisti ajattelin, että olen jotenkin tuottavampi, kun en lomaile niin paljoa mutta tajusin kyllä, että kova työ vaatii kovat huvit ja pitkät lomat. Tajusin joskus marraskuussa odottavani joulua tosi paljon, kun normaalisti siinä on ollut ihan vuodestakin johtuen paljon vapaata. Vuonna 2016 lähes kaikki joulun pyhät osuivat viikonloppuun ja tämähän siinä joulun alla iski karusti silmille. Olen sitä mieltä, että lomalle ei pitäisi koskaan lähteä loman tarpeessa, koska silloin palautumiseen menee paljon pidempi aika. Eihän lihas kasva bodarilla, jos se repii salilla yötä päivää. Tästä oppineena, lomailen enemmän ja kun teen töitä, niin olen läsnä.
Summa summarum:
Kun katselee floppien listaa ja vertaa niitä onnistumisiin, voidaan todeta, että aika pienet on loppuviimein haasteet. Pienillä asioilla tulevasta vuodesta saa paljon paremman, joten lupaankin pitää hauskaa, iloita ja olla läsnä jatkossa.
-Teemu