Pari viikkoa takaperin pidin webinaarin aiheesta yrittäjyys ja nuoret. Kohdeyleisönä webinaarissa minulla oli yrittäjyyttä opettavat opettajat, joiden tehtävänä olisi saada nuoret kiinnostumaan yrittäjyydestä ja näkemään yrittäjyyden hyvänä mahdollisuutena tulevaisuudessa. Tarkastelin aihetta myös digitalisaation näkökulmasta, joka mielestäni on elinehto suomalaiselle yrittäjyydelle nyt ja tulevaisuudessa. Webinaarin tarjosi Suomen Yrittäjät ja webinaarikatsojia oli karvan alle sata.
Mietin pitkään, millä tulokulmalla aihetta lähestyisin ja listasin yrittäjyyden opettamisen tärkeät tekemiset. Tiedän, että lista ei ole täydellinen mutta palautteesta päätellen oltiin kuitenkin pyhän äärellä:
Auta nuorta löytämään oma unelma
Unelmalla ei ole mitään tekemistä työn kanssa. Tai on mutta tällä haluan sanoa, että valtaosalla ihmisistä ei ole mitään tavoitteita elämässään saati sitten unelmia. Mielestäni jokaisen opettajan tulisi kannustaa opiskelijoita unelmoimaan ilman rajoja ja limittejä.
Kannusta tekemään töitä unelman toteutumisen eteen joka päivä
Tiedämme, että norsu syödään palasina ei kerralla. Tällä tarkoitan sitä, että jokainen askel kohti unelmaa on lähempänä toteutumista ja sen lisäksi unelman eteen tehtävä duuni harvoin tuntuu oikeasti suorittamiselta, päinvastoin se motivoi jatkamaan.
Pohdi yhdessä nuoren kanssa, voiko unelmasta tehdä duunin?
Todennäköisesti voi ja todennäköisesti näin on jo tehty. Löytäkää yhdessä kohde kuka on tehnyt nuoren unelmasta duuni ja merkatkaa muistiin, millaisia askelia tämä on ottanut. Sama reitti johtaa lopulta samaan lopputulokseen.
Ei koskaan yksin vaan tiimissä
Jos haluaa mennä nopeasti, mene yksin mutta jos haluaa mennä pitkälle, menee porukassa. Tähän vanhaan afrikkalaiseen viisauteen on luottaminen.
Käykää nuorten kanssa yritysvierailuilla ja seikkailkaa
Onneksi nykyään isolla osalla valmistuvista on jonkin sortin realistinen kuva siitä, millaista on nykyajan työelämä. Joskin opittavaa on vielä paljon. Valtaosa yrityksistä ja yrittäjistä itse asiassa toivoo, että saisi kertoa tarinansa opiskelijoille ja tätä kautta inspiroida yksilöä ja saada samalla myös itse paljon.
Pyytäkää vierailijoita eri busineksista käymään tunneilla
Tässä pätee sama, kuin edellisessä kohdassa ja lisäksi tosi moni haluaa tulle sen sijaan, että olisivat pakotettuja siihen.
Auta nuorta oppimaan
Pätevyydellä ja oppimisella on vissi ero. Autonasentaja voi olla briljantti projektipäällikkö tai parturikampaaja esimerkiksi psykologi. Sen sijaan, että vimmatusti haettaisiin opintopisteitä ja kannustetaan nuoria valmistumaan, pitäisi pyrkiä auttamaan nuorta oppimaan taitoja, mitkä edesauttavat unelman toteutumisessa. Maailma on täynnä tietoa, kyse on ennemmin siitä, mistä tieto löytyy ja miten sitä pystytään soveltamaan käytäntöön.
Laadi yhdessä oppimissopimus
Oppimissopimus on henkilökohtainen lupaus siitä, millaisia taitoja nuori aikoo opetella lukuvuoden aikana. Täytyy muistaa, että taidot voivat olla kaukana siitä, mitä koulussa opetetaan.
Pysy itse ihmisenä
Jotta pystyt tuloksekkaasti johtamaan muita, on sinun pystyttävä johtamaan tuloksekkaasti ensin itseäsi. Sinulla pitää olla oma unelma, sinulla pitää olla keinot oppia taitoja ja niin edelleen. Jos oma oppimiskanavasi on kiinni, et pysty mitenkään auttamaan toista tehokkaasti ja tuloksekkaasti.
Totesin vielä webinaarin lopuksi, että kaikki businekset ovat lähtökohtaisesti syntyneet globaaleiksi. Ei voida enää ajatella, että teen tässä paikallista businesta enkä ajattele mitään muuta. Joku kaunis päivä kilpailija toisesta universumista pölähtää paikalle ja vie kaikki asiakkaat. Eli jos miettii, voiko liiketoimintaa tehdä sähköisesti, niin vastaus on että voi. Jos et sinä tee, niin joku muu kyllä tekee. Siksi on syytä uskaltaa ajatella omaa unelmaa ja siitä mahdollisesti syntyvää liiketoimintaa heti isosti ja siten, että maailman parhaat Pihtiputaalla tehdyt bassonkielet on kaikille maailmassa saatavilla juuri digitaalisuuden avulla.