Tutustuin hiljattain monistenippuun, johon oli raapustettu muistiinpanoja Saku Tuomisen ja Risto Kuulasmaan kirjasta Matkan opas. Nippu oli otsikoitu lyhyesti mutta erittäin ytimekkäästi: ”Miten olla hyvä ja kiinnostava”. Tämä on itse asiassa se sanomaton ja kirjoittamaton markkinoinnin alkukysymys, johon erilaisilla markkinointiviestinnän tempuilla haetaan vastausta. Kukaan ei tätä pääsääntöisesti kysy suoraan mutta tämä se kuitenkin on.
Saku ja Risto esittelevät kirjassaan hyvän ja kiinnostavan teorian. Asiaan isketään suoraan kiinni perinteisellä nelikenttämallilla:
Matka kohti hyvää ja kiinnostavaa on mahdollista aloittaa perinteisesti oman osaamisen hiomisella ja alkaa vasta sen jälkeen kehittämään on kiinnostavuuttaan. Toinen vaihtoehto on mennä kiinnostavuus edellä ja alkaa vasta sen jälkeen lisätä ammattitaitoa ja tekemisen laatua. Kolmas vaihtoehto on luonnollisesti näiden yhtäaikainen kehittäminen.
Vaaka-akselin ylittäminen tarkoittaa sitä, että huomaa tuotteen tai palvelun olevan ihan oikeasti hyvä ja pystyakselin ylittäminen kertoo kiinnostavuudesta. Pyrkimys tulisi olla kaikilla hyvä ja kiinnostava.
Monisteessa kerrotaan esimerkki Dudesonien matkasta kohti hyvää ja kiinnostavaa. Kun he aloittivat 2000-luvun alussa, oli heidän tuotteensa automaattisesti jonkin verran kiinnostavuutta herättävää mutta laatu oli todella heikkoa. He saivat tällä keinolla temppunsa MoonTV:lle ja aloittivat samalla sekä kiinnostavuuden että laadun kehittämisen. He alkoivat tekemään yhä hurjenevia temppuja joita ei oltu ennen nähty lukuisista loukkaantumisista huolimatta ja kiinnittivät huomiota myös oheissisältöihin, kuten juontoihin yms. Pikkuhiljaa he saavuttivat vaaka-akselin ja vajaat 10 vuotta myöhemmin oli Dudesons jo kansainvälinen menestys.
Miten sitten lähteä liikkeelle? Kirja luettelee viisi yksinkertaista matkaohjetta, miten hyvän ja kiinnostavan raja käytännössä ylitetään:
- Määrittele tavoite
- Jotta aidosti ja uskottavasti pystyt sanomaan olevasi hyvä ja kiinnostava, tulee tavoite asettaa riittävän korkealle. Siinä vaiheessa, kun tavoite alkaa tuntumaan utopistiselta aletaan olla riittävällä tasolla. Mitä enemmän ihmiset sanovat, että tuota et tule ikinä saavuttamaan, sen parempi ja lähempänä riittävää tavoitetta olet.
- Analysoi kilpailu
- Kilpailun analysointi auttaa välttämään ainakin osan karikoista, mitä matkan aikana mahdollisesti kohtaa. Lisäksi analyysi auttaa ymmärtämään, miten sinun tulisi erilaistua, jotta kiinnostus sinua kohtaan voisi nousta
- Tunnista lähtöpiste
- On tärkeää tunnustaa rehellisesti itselle, missä olen nyt ja että millainen matka minulla on edessä. Älä liiottele, älä vähättele, ole oma itsesi.
- Laadi reitti
- Suurin piirtein. Jätä yllätyksille ja suunnan muutoksille tilaa. Useasti matka on tärkeämpi, kuin päämäärä. Yritä muuttaa tavoitteesi konkreettisiksi tekemisiksi ja sitä kautta pyri ymmärtämään urakka, mikä edessäsi on. Pura isot kokonaisuudet pieniksi paloiksi, jotta pystyt toteuttamaan joka päivä jotakin vaikka se olisi pientäkin se vie sinua kohti tavoitetta.
- Uskalla lähteä
- Tähän se yleensä tyssää. Suurin osa hyvistä suunnitelmista jää toteutumatta rohkeuden puuttuessa. Muista, että koskaan ei ole hyvä hetki ja jos sitä jää odottamaan, saa rauhassa odotella zombiutumista. Klisee mutta toimiva fraasi on ”jokainen matka lähtee liikkeelle ensimmäisestä askeleesta”.
Matkan aikana muistat vaan tarkastaa suunnitelmaa aika-ajoin ja olla valmiina muuttamaan suuntaa jos siltä vaikuttaa. Rohkeasti matkaan vaan!